10/07/2013

Η χειραφέτηση των εργαζόμενων: Mία  αέναη πρόκληση
Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 στην ιστοσελίδα του Observatorio Crítico της Κούβας
Από  Rogelio Díaz Manuel Moreno

Η Επιτροπή για μία Διεθνή των Εργαζομένων αναγνωρίζει την απόδοση του Observatorio Crítico της Κούβας προς την ενδυνάμωση των πολιτών.

Τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα που υπερισχύουν στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν καταφέρει μια σχετική ηγεμονία και επικράτηση των μηνυμάτων και των ιδεολογιών τους. Η δύναμη της ιμπεριαλιστικής διαίρεση του κόσμου, η συντριπτική της κατίσχυση επί των μέσων ενημέρωσης διά της προπαγάνδας, μαζί με τη μνημειώδη απάτη που σήμανε ο υπαρκτός  σοσιαλισμός, επέτρεψαν αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, μία βαθύτερη ματιά αποκαλύπτει, ισχυρότερα αποθέματα δύναμης και ελπίδας για τους καταπιεζόμενους  της γης .
Οι αιτίες της κατάστασης αυτής δεν μπορεί να είναι παρά μόνο εύγλωττες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε ιλιγγιώδες πλήγμα ακόμα και σε κοινωνικούς τομείς που θεωρούνταν μέχρι πρότινος ασφαλείς, με επακόλουθες επιπτώσεις όπως η ανεργία, η εξαθλίωση, η έλλειψη στέγης και ακόμη και κύματα αυτοκτονίας. Στον Τρίτο Κόσμο, οι λαοί παλεύουν εναντίον την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών που υπόσχονταν  κάποτε την κοινωνική πρόοδο, αλλά αντιθέτως έχουν προκαλέσει κυρίως περιβαλλοντικές και οικολογικές καταστροφές.
Επιπλέον, η εκπληκτική σύγχρονη τεχνολογική ανάπτυξη, η ταχύτατη διαδικτυακή συνδεσιμότητα του πλανήτη μας, ενθαρρύνει επίσης και την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση δικαιότερων και ανθρωπινότερων κανόνων πέρα από το υφιστάμενο παιχνίδι που επιβάλλεται στην παγκόσμια σκακιέρα.

Τον Απρίλιο του 1974, ιδρύθηκε την Επιτροπή για μία Διεθνή των Εργαζομένων, μέσα  στο  ψυχροπολεμικό πλαίσιο, και ακόμα ήταν αδύνατο να προβλέψει κανείς την απότομη Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι πρωτοπόροι της ήταν τότε οι υποστηρικτές του σήμερα Βρετανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμπνευσμένοι από την κληρονομιά των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων κατά τον 19ο και τον 20ο  αιώνα .
Η Επιτροπή για μία Διεθνή των Εργαζομένων αντιλήφθηκε τις ζημιές που προκαλούσαν οι σταλινιστικές πολιτικές στους πυρήνες των  διεθνών εργατικών κινημάτων. Και τότε επιβαλλόταν την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών εκδημοκρατισμού των κομμάτων που να εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να επεξεργάζονται πολιτικά προγράμματα που συνάδουν με τα ιδεώδη της ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τέτοιες αρχές έπρεπε να έχουν αναπόφευκτα ένα διεθνιστικό χαρακτήρα, να φτάνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου υπάρχει ένας εργαζόμενος με τη δυνατότητα να επωφεληθεί και να συμβάλει στον αγώνα των εργαζόμενων. Βέβαια, αυτές οι ιδέες πηγάζουν από τον μαρξισμό, των κλασικών του μαρξισμού, Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Τρότσκι, και από την αναγνώριση των εξελίξεων  των σύγχρονων οικολογικών, εναλλακτικών και προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο.
Για αυτούς τους λόγους, ξεκινάει τη συμμετοχή των συντρόφων της Επιτροπής για μία Διεθνή των Εργαζομένων στην υπεράσπισης των αιτημάτων και διεκδικήσεων των εργατικών αγώνων σε διεθνικό επίπεδο. Στο παγκόσμιο προσκήνιο δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά οι κατάλληλες  συνθήκες για και μαζική και μαχητική ανάπτυξη ενός κινήματος του τύπου Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ειδικά με «κόμματα εργαζόμενων» που συντονισμένα να αγωνιστούν ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζονται αμέτρητα και απρόβλεπτα σενάρια επιτακτικών μαχών εναντίον των εκμεταλλευτών και των κυρίαρχων του παρόντος καπιταλισμού. Σήμερα, σε πολλαπλά μέρη του πλανήτη εμφανίζονται διαμαρτυρίες και αγώνες, οι οποίες τονίσουν την ανάγκη για την αντίσταση, τόσο πιο αποτελεσματική όσο και πιο συνειδητή, βαθύτερη και συντονισμένα να προχωρήσει.
Με τέτοιες προσπάθειες, μέλλει να ωριμάσουν οι συνθήκες για την οργάνωση και συγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων, ικανών να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας εξίσου διακριτική απόσταση από τα ουλτρα-αριστερίστικα ολισθήματα και τον  οπορτουνισμό που κατέστρεψαν τις προηγούμενες απόπειρες χειραφέτησης. Συνάμα,  καθίσταται και η στρατηγικού χαρακτήρα ένωση δυνάμεων σε διεθνικό επίπεδο, με πυρήνες και οργανώσεις με παρεμφερή συμφέροντα. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή για μία Διεθνή των Εργαζομένων αφιερώνει τις μεγαλύτερες της προσπάθειες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της χώρας μας, η Επιτροπής για μία Διεθνή των Εργαζομένων έχει ήδη εκφράσει  την ιδεολογική της  ταύτιση με τις αντικαπιταλιστικές και τις  δημοκρατικές αρχές –εκδημοκρατισμός της πολιτείας και της κοινωνίας- που υποστηρίζουμε και προωθούμε στα δρώμενα και  διακηρυχθέντα της πολιτικής και πολιτισμικής ομάδας του OBSERVATORIO CRITICO. Η φιλία αυτή μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων μας, ορθώνει έτσι, με φυσιολογικό τρόπο, μια διευρυμένη επικοινωνιακή πλατφόρμα για την οικοδόμηση κοινών μας προσπαθειών.
Τον φετινό Δεκέμβριο, θα είναι η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτής της οργάνωσης. Έχουμε θεωρήσει, μέσα στις συνελεύσεις μας πως τέτοια συνάντηση θα ήταν μία καλή ευκαιρία να γνωστοποιούμε τις δικές μας προσπάθειες. Ιδιαιτέρως, θα παρουσιάσουμε τη μαρτυρία μας απέναντι στα φλέγοντα θέματα στα οποία δίνουμε έμφαση μέσα στο πολύπλοκο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που αφορά στην κουβανική περίπτωση. Και με αφορμή τα πιο επίκαιρα ζήτημα που ακριβώς πρόκειται για το εργασιακό ζήτημα. Εντούτοις έχουμε καταθέσει δημοσίως και κατεπειγόντως την ανάγκη να αλλαχτεί δραστικά και ριζικά τον προτεινόμενο από το Κουβανικό Κοινοβούλιο τον Κώδικα Εργασίας, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως θανάσιμη απειλή για τη συνακόλουθη και μέλλουσα ανάπτυξη του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

  Η ΕΛΑΦΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ   Μετά από μερικούς αιώνες προοδευτικής εκκοσμίκευσης, ταχύτατης προσαρμογής των περισσό...